dilluns, 11 de gener del 2010

LaTeX - Editor de Documents Tècnics i Científics.

LaTeX és un sistema de preparació de documents per a la composició d'alta qualitat. Ens permet crear documents de manera que editar formules, crear imatges mitjançant punts en el document o insertar imatges al fitxer. Per exemple inserir la formula següent:



Per dibuxar aquesta formula simplement hem escrit un codi Latex (\f(x)=\displaystyle\int_{-\infty}^x e^{-t^2}dt), i amb un complement per a firefox i blogger aconseguirem que apareixi aquesta fòrmula en pantalla.

Tot seguit citarem alguns editors de Latex que poden resultar útils a l'hora de publicar documents:

Editor Latex on-line: http://rinconmatematico.com/latexrender/

Amb aquest editor podrem crear la formula i després generarem la imatge de la formula que hem introduït, i després simplement guardarem la imatge al nostre pc, per a poder utilitzar-la en la nostra web.

Programa editor de Latex: http://www.exomatik.net/U-Latex/USBTeXEspanol
Descarrega: Cliqueu Aqui

Amb aquest programa podrem generar documents pdf (entre d'altres) amb les formules generades. Aquest programa porta diferents models de document, des d'una publicació bàsica fins a un estil tipus llibre. Un cop descarregat seguirem aquests passos:
  1. Descomprimir el fitxer que ens hem descarregat
  2. Executar el fitxer BAT anomenat "demarrer.bat". (Això descompactarà el programa).
  3. Un cop descompactat executarem el fitxer "TexMaker.bat" i ja haurà arrencat en programa.
Un cop arrencat el programa veiem que ja i ha un fitxer generat. Si premem F1 compilarem el document i si després anem a Tools>PS->PDF o premem F8, es generarà un document PDF amb el que hi ha per defecte, que es desarà a la carpeta Documents.

Podeu veure un manual d'aquest programa accedint a l'apartat de la barra d'eines help>User Manual.

Utilitzar Latex en un Blog (blogger)

Només podrem utilitzar aquesta funció si utilitzem com a navegador "Mozilla Firefox".
Haurem d'instal·lar un pluggin anomenat Greasemonkey que podreu trobar aqui.
Un cop afegit aquest pluggin haurem de reiniciar el nostre navegador, tal i com indica Firefox, i instal·lar uns scrips que podrem trobar fent clic aqui (Pàgina web).

Per introduïr una imatge Latex a una entrada de Blogger haurem d'introduir el codi de la següent forma: $$[codi]$$ i després fem clic a l'imatge LATEX que apareix a la barra d'eina i automaticament es converteix en una imatge. Si fem clic sobre UnLATEX la imatge es torna a quedar com a un codi.

Aquestes son unes de les funcins del Latex encara que també es pot implementar en moodle i en d'altres.

Salut i Gràcies
MarcCG

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada